Updated document.txt

miniops authored
revision 5e20007c3b9c6930c43bd28ab3d2d7e6f5b12c34
document
### Welcome to your project!

- Brush up on Markdown: http://daringfireball.net/projects/markdown/basics
- Learn about Penflip: [penflip.com/help](http://www.penflip.com/help)
- Talk to a person: support@penflip.com
Les tipologies
## De les llibertats civils a la veu de Déu a la terra

## Democràcia liberal

És un sistema polític basat en la formació d'un govern representatiu i la divisió dels tres poders bàsics (legislatiu, executiu i judicial); la participació ciutadana en el procés polític; la llibertat i el respecte als drets de la ciutadania, i la tr4ansparència del sistema.

## Dictadura

Ras i curt, és l'antítesi de la democràcia. El poder es concentra bàsicament en una prsona i una petita elit de confiança. En aquest model, els ciutadans són tractats com a súbdits i se'ls priva de la capacitat de triar els seus governants.

## Anocràcia

És un sistema no democràtic que designa règims que, malgrat que segueixen pautes autoritàries, permeten petites llibertats a l'oposició i organitzen eleccions o plebíscits, alhora que violen drets humans. Rússia o Cuba en són els grans exemples actuals.

## Totalitarisme

És un sistema en què el govern i l'estat es confonen amb el partit únic, que exerceix un control total en les esferes privades i públiques de la població i en les polítques econòmiques. Corea del Nord és gairebé l'últim totalitarisme que perviu.

## Teocràcia

El poder s'exerceix en nom d'una autoritat divina. El governant és, doncs, un representant de Déu que imposa les lleis i costums religiosos com a codi civil. Lúnica teocràcia pura és l'Iran dels aitol·làs però alguns també hi inclouen el Tibet.

## Absolutisme

Monarquies absolutistes segueixen el model de concentració dictatorial de poders en un resi, tasar o emir (el nom varia segons el país), que s'hereta per la via dinàstica. Els països del Golf, com l'Aràbia Saudita, Qatar , Omar i Suazilàndia, en són exemples.

Font: _Diari Ara_. Dossier ["Dictadors del segle XXI"] http://www.ara.cat/media/el_gran_dictador-75_anys-chaplin-DVD-dossier_0_1450055118.html